Spaties, ze zijn onzichtbaar, maar onjuist gebruik leidt tot onduidelijkheid.
Huh? Een nieuwe uitvinding? Meestal zet het apparaat de koffie.
Ja, wat kan de thee? Nu ben ik toch wel nieuwsgierig.
Zo zie je, onjuist spatiegebruik leidt tot verwarring en soms tot hilarische situaties. Wat denk je van de kop in de krant: ‘Veel diarree gevallen in Nickerie’. Zie je het voor je? Komt er zomaar diarree uit de lucht. Brr, lijkt me erg vies. Dit moet natuurlijk aan elkaar geschreven worden: diarreegevallen.
Een samenstelling is een woord dat is opgebouwd uit twee of meer woorden die ieder zelfstandig kunnen voorkomen. Denk aan woorden als tuinbroek (tuin+broek) en badslippers (bad+slippers). Samenstellingen worden in het Nederlands altijd aan elkaar geschreven, om zo aan te geven dat de woorden van de samenstelling bij elkaar horen. Eventueel kan een koppelteken worden gebruikt om de opbouw van de samenstelling duidelijker te maken, maar het gebruik van een spatie in het samengestelde woord is altijd fout. (zie ook mijn blog over rode wijnglazen)
Bron: SOS-Signalering Onjuist Spatiegebruik
Het is dus koffiezetapparaat en theekan. Een mooi ezelsbruggetje is: bedoel je één ding, schrijf het dan ook als één ding.
Meer voorbeelden:
- hondenmand
- kerstborrel
- diploma-uitreiking (streepje ertussen in verband met de klinkerbotsing)
- hertengewei
- rugzak
- rugzaktoerist
- wintertijd
- tv-stoel
- damessloffen
Wil je meer weten over samenstellingen van woorden? Mail je vraag naar [email protected] of volg de cursus Nederlandse taal.
Gerelateerde blogs: