Uit onderzoek blijkt dat in het Nederlandse bedrijfsleven veel spelfouten worden gemaakt. Deze spelfouten zijn funest bij het opbouwen van een zakelijke relatie. Driekwart van de hoogopgeleide Nederlanders twijfelt namelijk aan de competenties van personen die schrijffouten maken.
72% van de hoogopgeleide Nederlanders ziet op het werk vaak tot regelmatig spelfouten voorbij komen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van taalinstituut Taal in het Bedrijf. De grote meerderheid van deze fouten (63%) zit in het verkeerd gebruiken van d’s en t’s in werkwoordsvormen. Nederlanders storen zich het meest aan fouten in zakelijke teksten als e-mails, plannen en verslagen (35%). Spelfouten in kranten of magazines (24%) en fouten in cv’s en sollicitatiebrieven (15%) staan op de tweede en derde plaats. De meerderheid van hoogopgeleide Nederlanders is tevreden over hun eigen beheersing van de Nederlandse taal. Meer dan de helft (52%) geeft aan foutloos te schrijven. Over de mensen in hun werkomgeving zijn zij een stuk minder positief. Slechts 13% van de ondervraagden komt geen fouten tegen in teksten van collega’s en zakenpartners. 74% twijfelt over het aangaan van een zakelijke relatie met iemand die schrijffouten maakt in het Nederlands. Verantwoordelijkheid bij de werkgever Over één ding zijn bijna alle hoogopgeleide Nederlanders het wel eens: 82% vindt dat inwoners van ons land de eigen taal beter moeten leren en een opvallend groot deel hiervan (73%) vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van geschreven teksten binnen het bedrijf te verbeteren. 29% vindt zelfs dat deze cursus verplicht moet zijn. Daarnaast is 21% van mening dat een taaltoets moet worden opgenomen als een vast onderdeel van het sollicitatieproces. |
Bron: Congreswereld
Wat is jouw mening?
Ervaar jij ook dat de mensen in je omgeving veel spelfouten maken? En wat vind je hiervan? Stoor jij je eraan? Ben je het ermee eens dat een werkgever verplicht een cursus moet aanbieden om dit te verbeteren?
En hoe staat het met jouw taalvaardigheid? Heb je mijn test al eens gedaan? Niet? Maak de test en met een paar minuten weet je wat jouw kennis is van de Nederlandse taal. Wil je gelijk je taalvaardigheid opkrikken? Schrijf je dan nu in voor de training Nederlandse taal.