Jouw toekomst ligt in jouw handen!

Jouw toekomst ligt in jouw handen!

Blijf vooruitdenken: De toekomst van de secretaresse in een veranderende wereld.

In 2018 schreef ik in een blog het volgende over de veranderingen in het secretaressevak:

In mijn trainingen merk ik nog vaak dat secretaresses al jaren bij dezelfde werkgever werken en denken dit tot hun pensioen te blijven doen. Dan heb ik het niet over de secretaresse die nog twee jaar moet werken. Nee het gaat over secretaresses die zeker nog 15 jaar voor de boeg hebben. 15 jaar, dames, dat is een lange periode waar veel in kan gebeuren. De wereld verandert, deze verandert ook voor jouw werkgever. Ook hij gaat op den duur met zijn tijd mee. En wat betekent dat dan voor jou? Wacht je af tot je daar achter komt? Of neem jezelf initiatief?

Het ging in dit blog over dat de banen op mbo 3 en 4 gaan verdwijnen. Het vak ontwikkelt zich van mbo naar hbo-niveau.

Inmiddels verandert het vak steeds sneller. We zijn in een wereld terechtgekomen waarin Teams en AI een hoofdrol spelen. Het World Economic Forum (WEF) heeft in hun recente rapporten aangetoond dat de functie van secretaresse onder druk staat door technologische vooruitgang en veranderende organisatiestructuren. Wat betekent dit voor jou? En hoe kun je ervoor zorgen dat je relevant blijft in deze snel veranderende arbeidsmarkt?

 

De uitdagingen van automatisering en digitalisering

Veel taken die traditioneel tot het takenpakket van een secretaresse behoorden, worden tegenwoordig overgenomen door technologie. Agenda’s beheren, vergaderingen plannen, en zelfs e-mails beantwoorden: het kan allemaal geautomatiseerd worden met software zoals Microsoft Outlook, Google Calendar, of zelfs slimme AI-assistenten zoals Siri en Google Assistant. Deze ontwikkelingen maken sommige aspecten van het werk eenvoudiger, maar het betekent ook dat jouw rol verandert.

 

Plattere organisaties en zelfsturende teams

Moderne organisaties worden steeds platter, met minder hiërarchische lagen. Dit betekent dat managers en teams vaker hun eigen administratieve taken op zich nemen, zonder dat er een traditionele ondersteunende rol zoals die van een secretaresse nodig is. Zelfsturende teams en technologie zorgen ervoor dat de vraag naar traditionele secretariële ondersteuning afneemt.

Het belang van blijven ontwikkelen

Deze veranderingen betekenen niet dat jouw werk overbodig wordt, maar wel dat het tijd is om vooruit te denken en je vaardigheden aan te passen aan de nieuwe realiteit. Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden op de toekomst:

      1. Investeer in digitale vaardigheden: Door je digitale vaardigheden te verbeteren, kun je meer waarde toevoegen aan je organisatie. Leer werken met nieuwe software, tools en platforms die jouw werk efficiënter kunnen maken. Denk aan projectmanagementsoftware, data-analysetools of communicatieplatformen.
      2. Omarm verandering: Verandering kan eng zijn, maar het biedt ook nieuwe kansen. Door open te staan voor nieuwe technologieën en werkwijzen, kun je jezelf positioneren als een onmisbare schakel in je team.
      3. Focus op soft skills: Hoewel technologie veel taken kan overnemen, zijn menselijke vaardigheden zoals communicatie, probleemoplossend vermogen en empathie onvervangbaar. Blijf deze vaardigheden ontwikkelen, want ze zullen steeds belangrijker worden naarmate de rol van technologie groeit.
      4. Blijf leren en omscholen: De arbeidsmarkt verandert snel, en de vaardigheden die vandaag waardevol zijn, kunnen morgen minder relevant zijn. Zorg ervoor dat je voortdurend bijleert en nieuwe vaardigheden opdoet die aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie en de bredere arbeidsmarkt.  

    Conclusie: De toekomst in eigen handen

    De functie van secretaresse verandert, maar dat betekent niet dat jouw carrièreperspectieven verminderen. Integendeel, door je aan te passen aan nieuwe technologieën en werkwijzen, kun je jezelf onmisbaar maken in jouw organisatie. De sleutel ligt in het blijven ontwikkelen van jouw vaardigheden en het omarmen van de veranderingen die op je pad komen. Zo blijf je niet alleen relevant, maar bouw je ook een toekomst waarin je kunt blijven groeien en bijdragen.

    Blijf vooruitdenken en maak van deze veranderingen een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en sterker dan ooit uit de bus te komen. Ik zeg het nog maar eens: 

    Jouw toekomst ligt in jouw handen!

    Weet je dat je in de 7-daagse cursus De SuperSlimme Secretaresse aan zowel je persoonlijke ontwikkeling als aan je vaardigheden werkt? Een unieke cursus dus en je kans om bij te blijven in je vakgebied.