“Help, de samenwerking met mijn leidinggevende verloopt stroef.”

“Help, de samenwerking met mijn leidinggevende verloopt stroef.”

“Help, de samenwerking met mijn leidinggevende verloopt stroef. Wat nu?”

Als secretaresse ben je vaak de spil van de organisatie. Je bent de rechterhand van je leidinggevende, houdt overzicht en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Maar wat als de samenwerking met je leidinggevende stroef verloopt? Misschien begrijp je elkaar niet goed, botst jullie werkwijze, of voelt het gewoon niet prettig aan. Hoe ga je hiermee om? Hier zijn enkele stappen om te overwegen. 

 

1. Herken het probleem

Het eerste wat je moet doen, is erkennen dat er een probleem is. Voel je regelmatig spanning of onbegrip? Komen jullie doelen of verwachtingen niet overeen? Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en de situatie onder ogen te zien. Door het probleem te herkennen, zet je de eerste stap richting een oplossing. 

 

2. Zelfreflectie: Wat is jouw rol?

Welke rol speel jij in de samenwerking? Sta open voor de mogelijkheid dat jouw houding, communicatie of aanpak ook bijdraagt aan de situatie. Wees eerlijk en vraag je af of je misschien te reactief bent, of juist te terughoudend. Zelfreflectie kan lastig zijn, maar is essentieel om verder te komen. 

 

3. Communiceer open en eerlijk

Als secretaresse is communicatie je kracht. Gebruik deze vaardigheid om het probleem bespreekbaar te maken. Kies een rustig moment om met je leidinggevende te praten. Begin het gesprek op een positieve manier: “Ik merk dat onze samenwerking soms stroef verloopt, en ik wil graag met je bespreken hoe we dit kunnen verbeteren.” Vermijd beschuldigingen en focus op samenwerking en oplossingen.

 

4. Stel duidelijke verwachtingen

Een goede samenwerking begint met duidelijke verwachtingen. Bespreek wat je van elkaar verwacht, zowel qua werkstijl als communicatie. Vraag je leidinggevende om concreet te zijn over wat hij of zij van jou verwacht en wees zelf ook duidelijk over wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en creëert een basis voor een betere samenwerking.

 

5. Zoek naar compromissen

Het is zelden zo dat één persoon volledig gelijk heeft en de ander volledig fout zit. Probeer te begrijpen waar je leidinggevende vandaan komt en wees bereid om compromissen te sluiten. Misschien kunnen jullie beiden wat aanpassen in jullie werkwijze om elkaar tegemoet te komen.

 

6. Durf hulp in te schakelen

Als het na verschillende pogingen nog steeds niet lukt om tot een goede samenwerking te komen, aarzel dan niet om hulp van buitenaf in te schakelen. Dit kan een HR-adviseur, coach, of mediator zijn. Een frisse blik van buitenaf kan soms precies zijn wat nodig is om de impasse te doorbreken.

 

7. Blijf professioneel

Ongeacht de situatie is het belangrijk om professioneel te blijven. Laat eventuele frustraties niet de overhand nemen in je werk of in je interacties met je leidinggevende. Blijf gefocust op je taken en op het vinden van een oplossing.

 

Conclusie:

Een stroef lopende samenwerking met je leidinggevende kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Door het probleem te erkennen, open en eerlijk te communiceren, en bereid te zijn om aanpassingen te maken, kun je de samenwerking verbeteren en zorgen voor een prettiger werkklimaat. Het vergt moed, maar de beloning is het waard: een productieve, harmonieuze samenwerking waarin je beiden kunt floreren.

Heel veel succes met de samenwerking :).

Weet je dat je in de 7-daagse cursus De SuperSlimme Secretaresse (gegeven in drie maanden) aan zowel je persoonlijke ontwikkeling als aan je vaardigheden werkt? Een unieke cursus dus en je kans om bij te blijven in je vakgebied.