Ben jij gelukkig? En wat is geluk eigenlijk? Hoe herken je geluk? Voel je je dan euforisch? Maak je een dansje van geluk? Of is het die glimlach om de kleine dingen, genieten van wat er op dit moment is: een zwaan die oversteekt, je kind die lekker aan het spelen is, je hond die achter een bal aanrent, genieten van je kop koffie.
Voor iedereen is geluk anders. Volgens het woordenboek betekent geluk: “Met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. En dat kan die mooie vakantie zijn, je nieuwe auto, maar ook het gevoel van tevredenheid, het samenzijn met je partner/gezin, de vreugde die je voelt als je 90-jarige moeder geniet van haar verjaardagsfeestje. Geluk zit in grote en kleine dingen met positieve emoties.
Volgens VU-hoogleraar biologische psychologie Meike Bartels blijkt dat 40-50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Dikke pech dus als dit voor jou niet gunstig heeft uitgepakt? Gelukkig niet. Want naast deze 50% is er nog 50% over waar jij zelf invloed op kan uitoefenen. Zo zou slechts 10% hiervan bepaald worden door levensomstandigheden (bijvoorbeeld geld, status, liefde) en zit 40% hiervan tussen je oren. En dat is dus je mindset. Het goede nieuws is, dat je je mindset kunt trainen. Je kunt bewust kiezen voor positieve gedachtes. Ook de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, die jarenlang onderzoek deed naar wat gelukkig maakt, geeft aan dat externe omstandigheden slechts 8-15% bepalend is voor ons geluk. Je moet werken aan je ‘interne omstandigheden’. Volgens hem (en vele anderen met hem) is het namelijk onze manier van denken die bepaalt of we wel of niet gelukkig zijn.
Hoe ontstaat geluk?
Zelfs de Romeinen zeiden het al: ‘Gelukkig is hij die gelooft het te zijn’. Meer dan 2000 jaar later komen psychologen tot een soortgelijke conclusie: niet geld, een zonnig klimaat of een gelukkige jeugd maken je tot een gelukkig mens. Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt.
En ergens ook wel logisch. Hoe kan het anders dat twee mensen die onder dezelfde omstandigheden leven: evenveel geld, hetzelfde huis, hetzelfde klimaat, even gelukkig in de liefde, de een toch gelukkig is en de ander ongelukkig?
Abe Lincoln: “De meeste mensen zijn zo ongeveer even gelukkig als ze zichzelf toestaan”.
Hoe kun je een gelukkiger leven leiden?
Volgens de Engelse onderzoeker Richard Wiseman van de Hertfordshire University halen mensen die open zijn, een ontspannen houding hebben en gericht zijn op anderen meer uit de mogelijkheden die het leven biedt. Hij ziet het leven als één grote zee met kansen, waar je iedere dag uit kunt putten, maar dan moet je wél oog hebben voor al die kansen. En dat is exact wat mensen met bovengenoemde persoonlijkheidseigenschappen doen: ze creëren en zien hun kansen en handelen er ook naar.
Ook hebben mensen die gelukkig door het leven gaan, altijd positieve verwachtingen over hun toekomst. Wat er ook gebeurt, ze blijven geloven in de dingen die ze graag willen bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat de toekomst hun veel moois brengt. Ongelukkige mensen denken juist dat ze niks aan de situatie kunnen veranderen en dat hun toekomst dus niks voorstelt.
Door positieve verwachtingen te hebben, komt er een sterke invloed op je gedachten en gedrag. Je krijgt meer oog voor je kansen en zet door bij het streven naar een doel. Zelfs als het erop lijkt dat het doel moeilijk te bereiken is of bij grote tegenslag.
De sleutel naar een gelukkiger leven
Geluk is dus voor iedereen anders. Wat wel bewezen is, is dat geluk ontstaat van binnenuit, in je denken. Je gedachten zorgen voor emoties, emoties voor gevoelens en vanuit gevoelens onderneem je actie en vormt zich je gedrag. Oftewel: geluk begint in je brein, in je gedachten. De hersenen hebben dus een grote invloed op geluk. Wil je je persoonlijke geluksgevoel verhogen, dan moet je je mensenbrein sterker maken door je bewust te zijn van je gedachten. Je richt je op wat wél wilt en zorgt voor voldoende ontspanning en rust. En bedenk: je hebt niet altijd in de hand wat je overkomt, wel hoe je ermee omgaat.
Ieder mens op aarde zoekt naar geluk. Je kunt deze vinden door het controleren van je eigen gedachten. Geluk is niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden: het is afhankelijk van de toestand van je innerlijk.
Wil je (nog) gelukkiger worden? Volg de cursus De SuperSlimme Secretaresse. Een zesdaagse cursus verdeeld over drie maanden waarin je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en aan je vaardigheden.