Ken je het gevoel, ben je net lekker aan het werk, komt een collega iets aan je vragen. Je wilt eigenlijk niet antwoorden, maar durft ook geen nee te zeggen. Dus wat gebeurt er, je geeft antwoord en je bent als het tegenzit, zo weer een kwartier verder. Nu moet je dus erg haasten om die klus af te krijgen. ‘Verdorie’ denk je, ‘waarom heb ik niet gewoon gezegd dat ik geen tijd had.’
Wat is assertiviteit eigenlijk?
Assertiviteit is voor jezelf op durven komen met behoud van de relatie. Wie assertief is neemt geen blad voor de mond, maar laat tegelijkertijd anderen in hun waarde. Kijk eens wat er gebeurt in het volgende filmpje.
Die Alex is best assertief toch? Hij komt voor zichzelf op, zegt duidelijk nee tegen Bea.
We hadden gezegd dat als je assertief bent, je opkomt voor jezelf met behoud van de relatie. Vind je nu nog steeds dat Alex assertief is? Ja, hij voldoet aan de eerste voorwaarde, hij komt op voor zichzelf. Maar voldoet hij ook aan de tweede voorwaarde? Doet hij dit met behoud van de relatie? Even kijken.
Bea heeft een probleem. Dit agendapunt kost haar veel tijd en ze heeft al zo weinig tijd. Hoe kan ze dit nu oplossen. Ze bedenkt dat ze het aan Alex kan vragen, hij is immers de expert en heeft het zo voor elkaar. Met lood in haar schoenen gaat ze naar hem toe. Hij kan het dan misschien wel snel oplossen, maar hij heeft het ook druk. Dat blijkt dan ook uit de reactie van Alex. Hij zegt nee. Ze probeert het nog even met wat argumenten, maar hij blijft bij zijn standpunt en zegt nog even krachtig: ‘Bea hoor je mij, nu niet.’
Hoe denk je dat Bea zich voelt? Gaat ze weg met een gevoel van jammer, volgende keer beter. Of zou ze zich lullig voelen door de reactie van Alex en bedenken dat Alex haar misschien wel irritant vindt? Ik denk het laatste. Ze vertrekt dan wel vrolijk, maar dat is maar schijn. Alex voldoet dus niet aan de tweede voorwaarde van assertief zijn. Hij komt voor zichzelf op, maar niet met behoud van de relatie.
Hoe kan je nu toch voor jezelf opkomen met behoud van de relatie? Wat had Alex hier kunnen doen? Hij had eerst voor de relatie moeten zorgen. Vragen of ze even gaat zitten. Begrip tonen. Vervolgens kan hij aangeven dat hij het ook te druk heeft. Als Bea daarna weer met argumenten komt, toon je weer begrip, je laat eventueel een stilte vallen, maar je blijft bij je standpunt. Op deze manier heeft Bea niet het gevoel dat ze een minkukel is en behoudt ze haar waardigheid.
Wil jij ook assertief zijn met behoud van de relatie? In de cursus De Slimme Secretaresse gaan we hier uitgebreid op in. Ook komen proactief zijn en het geven van juiste feedback aan bod. En als laatste krijg je tips over Word, Outlook, Nederlands en handige apps.
Heb je nog vragen? Bel (06 27 57 20 26) of mail ([email protected]) mij gerust. met