Wanneer moet je het weglatingsstreepje gebruiken?

Wanneer moet je het weglatingsstreepje gebruiken?

Het streepje wanneer gebruik je dit nu wel en wanneer niet in samentrekkingen? Het wordt vaak weggelaten daar waar het wel moet, of gebruikt terwijl het dan juist weggelaten moet worden.

Vorige week heb ik twee keer voor Topjobs een workshop Nederlandse taal gegeven aan groepen secretaresses. Zoals de naam Topjobs al vermeldt, waren dit ook topsecretaresses. Zij werken op hoog niveau, dus ik kneep hem wel even, kon ik deze dames nog wel wat leren? Maar pff gelukkig, ze hebben stuk voor stuk (24) allemaal iets bijgeleerd. 

Eén cursist had moeite met het weglatingsstreepje in een samentrekking. En zij is zeker niet de enige, want ik zie het met regelmaat verkeerd gebruikt worden. Wanneer laat je het streepje weg in samentrekkingen?

Een weglatingsstreepje geeft aan wanneer een deel van het woord is weggelaten. Als er dus geen deel is weggelaten hoef je het streepje ook niet te plaatsen. Met andere woorden alleen als het oorspronkelijke woord aan elkaar werd geschreven schrijf je een streepje, waren het losse woorden, dan komt er geen streepje.

Met streepje
Voor- en nadelen: hier is het woord delen weggelaten na voor. Het hele woord is immers voordelen (één woord).

Paarden- en koeienmest: hier is het woord mest weggelaten na paarden. Het hele woord is immers paardenmest (één woord).

Zonder streepje
Tijdelijke en vaste banen: hier is geen deel achter tijdelijke weggelaten. Tijdelijke banen zijn immers twee woorden. Er hoeft dus geen streepje achter tijdelijke.

Intercontinentale en UK-vluchten: hier geen streepje achter intercontinentale omdat intercontinentale vluchten ook twee woorden zijn.

Dit is slechts één onderdeel uit de workshop Nederlandse taal. Ben jij benieuwd wat jij nog kan bijleren? Volg dan de workshop Nederlandse taal. Deze duurt 1,5 uur en ik garandeer je dat je er altijd iets van opsteekt.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

Heel veel succes.

Groeten,

Heleen Valkema